Railway Recruitment Board Solved 2010 Paper

Directions—(Q. 1-4) Find the correct meanings of the words given below :
1. Buffalo
(A) Calf
(B) Baby box
(C) Baby bison
(D) Baby cow
Ans : (C)

2. Vicious—(A) Remorseless
(B) Ferocious
(C) Kind
(D) Wicked
Ans : (D)

3. EWE(A) Calf
(B) Female sheep
(C) Deer
(D) None of these
Ans : (B)

4. Veneration—(A) Esteem
(B) High respect
(C) Devotion
(D) Worship
Ans : (B)

Directions—(Q. 5-8) Choose the word / phrase which is nearest in meaning to the words in question :
5. Innuendo
(A) Narration
(B) Insinuation
(C) Insist
(D) Insutale
Ans : (B)

6. Fictile(A) Fiction
(B) Moulded
(C) Fictitious
(D) Smooth
Ans : (B)

7. Salutary(A) Welcome
(B) Discharge
(C) Promoting
(D) Remove
Ans : (C)

8. Bizarre(A) Colourful
(B) Odd
(C) Insipid
(D) Smart
Ans : (B)

9. KEATS = 25, SHELLEY = 35, BROWNING = ?(A) 45
(B) 37
(C) 50
(D) 40
Ans : (D)

10. If 16 = 11, 25 = 12, 36 = 15, then 49 = ?(A) 14
(B) 20
(C) 19
(D) 17
Ans : (B)

11. River : Dam : : Traffic : ?(A) Signal
(B) Vehicle
(C) Motion
(D) Lane
Ans : (A)

12. Medicine : Sickness : : Book : ?(A) Ignorance
(B) Knowledge
(C) Author
(D) Teacher
Ans : (A)

13. Pick out the odd in the following—(A) Ashok—Assam
(B) Poonam—Punjab
(C) Gyanendra—Gujarat
(D) Anjana—Rajasthan
Ans : (D)

14. Session : Concludes : : ? : Lapses(A) Leave
(B) Permit
(C) Agency
(D) Policy
Ans : (D)

15. MOLLIFY is to APPEASE as APPURTENANCE is to ?(A) Gratify
(B) Avarice
(C) Accessory
(D) Amend
Ans : (C)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: