Railways Recruitment Board Bhubaneshwar (A.S.M) Solved 2009 Paper

1. What does happens when water is condensed into ice ?(A) Heat is absorbed
B) Heat is released
(C) Quantity of heat remains unchanged
(D) None of these
Ans : (A)

2. Which temperature in Celsius scale is equal to 300 K ?(A) 30°C
(B) 27°C
(C) 300°C
(D) None of these
Ans : (B)

3. Which of the following Constitutional Amendments has included fundamental duties into the Constitution ?(A) 42nd
(B) 43rd
(C) 44th
(D) 39th
Ans : (A)

4. Who among the following was involved in Alipore bomb case ?(A) Aravind Ghosh
(B) P. C. Banerjee
(C) Bipin Chandra Paul
(D) Chandrashekhar Azad
Ans : (A)

5. Where is the Punjab Lalit Kala Academy located ?(A) Muktasar
(B) Ludhiana
(C) Patiala
(D) Chandigarh
Ans : (D)

6. Which of the following diffuses most quickly ?(A) Solid
(B) Gas
(C) Liquid
(D) None of these
Ans : (B)

7. Where was the capital of Pandya dynasty situated ?(A) Mysore
(B) Kanchipuram
(C) Madurai
(D) Delhi
Ans : (C)

8. Which of the following is common in both, Buddhism and Jainism ?(A) Nonviolence
(B) Violence
(C) Triratna
(D) Truth
Ans : (A)

9. Sikh Guru Arjundev was contemporary to which of the following rulers ?(A) Humayun
(B) Akbar
(C) Shahjahan
(D) Jahangir
Ans : (D)

10. In case the President of India decides to resign, he will address his letter of resignation to—(A) Prime Minister
(B) Chief Justice
(C) Speaker of Lok Sabha
(D) Vice-President
Ans : (D)

11. The ‘Ocean of Storms’ is the name given to—(A) Atlantic Ocean
(B) Pacific Ocean
(C) A waterless area on moon surface
(D) None of these
Ans : (C)

12. How much water is contained in our body by mass ?(A) 65%
(B) 70%
(C) 60%
(D) None of these
Ans : (B)

13. ‘Thinkpad’ is a laptop associated with which among the following companies ?
(A) HP
(B) TCS
(C) Infosys
(D) IBM
Ans : (D)

14. The wire of flash bulb is made of—(A) Copper
(B) Barium
(C) Magnesium
(D) Silver
Ans : (C)

15. Pick out the odd in the following—(A) Ashok—Assam
(B) Poonam—Punjab
(C) Gyanendra—Gujarat
(D) Anjana—Rajasthan
Ans : (D)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: