Railways Recruitment Board Malda-TC Solved 2008 Paper

1. The speed of light with the rise in the temperature of the medium—(A) Increases
(B) Decreases
(C) Remains unaltered
(D) Drops sharply
Ans : (C)

2. 26th January is India’s—(A) Independence Day
(B) Republic Day
(C) Revolution Day
(D) Parliament Day
Ans : (B)

3. Electric current is measured by—(A) Voltmeter
(B) Anemometer
(C) Commutator
(D) Ammeter
Ans : (D)

4. Washing soda is the common name for—(A) Calcium carbonate
(B) Calcium bicarbonate
(C) Sodium carbonate
(D) Sodium bicarbonate
Ans : (C)

5. The hardest substance available on earth is—(A) Platinum
(B) Diamond
(C) Quartz
(D) gold
Ans : (A)

6. Who among the following has been selected as new coach for the Indian Cricket Team?(A) Vivian Richards
(B) Gary Kirsten
(C) Kapil Dev
(D) Allan Border
Ans : (B)

7. With which game is the Agha Khan Cup associated?(A) Football
(B) Badminton
(C) Basketball
(D) Hockey
Ans : (D)

8. Jaspal Rana is the name associated with which of the following games?(A) Boxing
(B) Shooting
(C) Archery
(D) Weight lifting
Ans : (B)

9. The Olympic games are normally held at an interval of—
(A) 2 years
(B) 3 years
(C) 4 years
(D) 5 years
Ans : (C)

10. Who summons the joint sitting of the Rajya Sabha and Lok Sabha?(A) President
(B) Speaker of the Lok Sabha
(C) Chairman of the Rajya Sabha
(D) Prime Minister
Ans : (A)

11. All electioneering campaigns during the time of elections are stopped.(A) 48 hours before the appointed time of election results
(B) 48 hours before the actual poll
(C) 24 hours before the actual poll
(D) 36 hours before the actual poll
Ans : (D)

12. Who is the signatory on the Indian currency notes in denomination of two rupees and above?(A) Secretary, Reserve Bank of India
(B) Finance Secretary, Minister of Finance
(C) Governor, Reserve Bank of India
(D) Finance Minister, Ministry of Finance
Ans : (C)

13. Development means economic growth plus—(A) Inflation
(B) Deflation
(C) Price stability
(D) Social change
Ans : (D)

14. The Abbreviations PSLV stands for—(A) Polar Survey Landing Vehicle
(B) Polarised Source Laser Viewing
(C) Precise Source Locating Vision
(D) Polar Satellite Launch Vehicle
Ans : (D)

15. The solar eclipse occurs when—(A) the sun comes in between the moon and the earth
(B) the earth comes in the between the sun and the moon
(C) the moon comes in between the sun and the earth
(D) None of these
Ans : (C)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: