World Current Affairs – December 2011

Who is the 2nd person to score double century in One-day International cricket?
Virendar Sehwag

Who has been appointed as VP of Internet Corporation for Assigned Names and Numbers for Asia?
Xiaodong Lee

Name the Russian boxer who was knocked out off the ring and died recently.
Roman Simakov

Who has been appointed to head UN audit panel?
Vinod Rai

Which diversified business group has planned to setup mobile manufacturing plant in India?
Videocon

Which country becomes 3rd biggest US arms purchaser?
India

Which Mail service is now available in 8 Indian languages?
Yahoo Mail

When is the 2012 Indian Grand Prix scheduled to be held?
October 28th 2012

When is the Direct Tax Code (DTC) scheduled to come into force in India?
From 1st April 2012

Against whom did Vishwanthan Anand loose in recently held London Chess Classic?
Hikaru Nakamura

Which Indian state is set to get Green Field Industrial Corridor?
Arunachal Pradesh

Who is ranked 18th in top 20 of ICC ODI bowling charts?
Ravichandran Ashwin

Which company was acquired by SAP to boost their portfolio of web-based software?
SuccessFactors Inc

Name the former CEO of Hewlett-Packard(HP) who died recently due to cancer?
Patricia Dunn

What is the name of the small car from Chrysler which features Fiat Spa technology?
Dodge Dart

Who is the CEO of Delphi Automotive?
Rodney O’Neal

Which artist won the 2011 Turner Prize?
Martin Boyce

Name the blues guitarist who died recently?
Hubert Sumlin

Which singer won six awards in 2011 American Country Awards?
Jason Aldean

Use of which notes is to be treated as terror act?
Fake Notes

When is the National Telecom Policy is set to be rolled out?
2012

Which bank is set to buy more than half of Barclays Indian credit card portfolio?
Standard Chartered Bank

Who has been appointed as Manufacturers Association for Information Technology’s executive director?
Sabyasachi Patra

Which company recently got NOC from ONGC to sell major stake in its Indian unit to Vedanta Resources?
Carin India

Name the mobile app company which Facebook acquired recently.
Gowalla

What is the new interface launched by Microsoft for Xbox gamers?
Kinect sensor (Kinect for Xbox)

Name the US scriptwriter who debuted with Bollywood kid books.
Nico Raposo

Who has been appointed as Managing Director for India by Research in Motion?
Sunil Dutt

Which 3 countries are set to hold Trilateral meet in Washington?
India, US and Japan

Which bank was fined 10.5 million pounds for mis-selling to elderly?
HSBC

Which state’s chief minister has surpassed other politicians to emerge as the most popular politico on social media?
Gujarat Chief Minister. Narendra Modi

Which country has over taken India as ‘Diabetes Capital’?
China

When is the inaugural 3-day global conference on ‘Tax and Inequality’ scheduled to begin in India?
7th December to 9th December 2011

Who have been nominated for FIFA World Player of the Year award?
Lionel Messi, Cristiano Ronaldo and Xavi Hernandez 
 

current gk

General science 

What is difference between mass of body and its weight?
– Mass is a measure of the quantity  of matter whereas weight is a force.

Why speed of sound is greater in solids than in liquids?
– Because the solids have high  elasticity.

How many images will be formed when an object is placed between two mirrors placed parellel to each other?
– Infinite

At which point of earth  weight of object will be minimum?
– At the center of earth

When an open bottle of scent is kept at one corner due to which phenomenon its fragrance is found in whole room?
– Diffusion

What happens to speed of sound with rise in temperature?
– Increases

If in a mirror image of object appears to be larger then which type of mirror is used?
– Concave mirror

Why bubble of water shines?
– Due to phenomenon of total internal reflection.

An air bubble in water acts as which lens?
– Concave lens

Why clear nights are more colder then cloudy nights?
– Due to radiation

Why sky appears to be blue?
– Because blue colour of light is of shorter wavelength so easily scattered by dust particles and water vapour.

How water in earthen pots remain cool?
– Because water keeps on passing out from pores and evaporating.

World Histor, Indian History, Indian Economy, Indian Polity, General Science, Geography of India, Books and Authors, Awards and Honours, World : Miscellaneous, India : Miscellaneous, General Knowledge Quiz,Current GK, currentgk, General Knowledges, Current Affairs, GENERAL KNOWLEDGE QUIZ,CURRENT AFFAIRS,GENERAL KNOWLEDGE, PERSONALITY,WHO’S WHO,INDIA GK,WORDS AND VOCABULARY,BUSINESS GK,SCIENCE GK, ENVIRONMENT GK, AMAZING FACTS,BANK PO AND CLERICAL EXAM QUESTIONS,INDIA’S ECONOMY,BRAIN TEASERS,INDUSTRY NEWS-INDIA,SPORTS GK,COMPETITIVE EXAM QUESTIONS AND ANSWERS,HISTORY,GEOGRAPHY,INDIAN CONSTITUTION AND 5 YEAR PLAN,GK FOR MBA ENTRANCE EXAMINATIONS, MAT,SNAP 2010,INTERVIEW TECHNIQUES, GROUP DISCUSSION, RAILWAY RECRUITMENTS, UPSC, IAS, FREE QUIZZES2011,Current GK, GK Quiz,india current gk,Latest GK, Parliament of India, General Knowledge Current,Current GK, current general knowledge, currentgk, General Knowledge Today ,Current Affairs, Latest GK,

Economy Current Affairs Quiz/Questions-Answers August 2011, August 22-August 28

Taking the Economy Current Affairs Quiz will test as well as enhance your knowledge on economy related issues. Moreover the Economy Current Affairs Quiz for August 2011 will help you in the preparation for different competitive examination like that of Bank PO, MBA, NABARD, RBI, Railway, SSC, Civil Services Exam etc.
1. 1.    A study titled Being five star in productivity — road map for excellence in Indian banking was released FICCI-IBA-BCG on 22 August 2011, the eve of IBA-FICCI annual banking conference. Which of the facts related to the report stated below are not true?
   2.    India’s gross domestic product (GDP) growth will make the Indian banking industry third largest in the world by 2025.
   3.    The report highlighted that banks have to strive for excellence on three dimensions: branch sales and service, new channels and lean operations
   4.    Indian banks deploy 62 per cent of staff in customer facing roles as against the benchmark of 82 per cent observed by BCG globally.
   5.    Indian banks, the report mentioned were to be doing well overall with industry cost-income ratio below 50 per cent.
   a.    1 & 3
   b.    Only 3
   c.    Only 2
   d.    3 & 4
Answer: (c)

2.  According to the data released by the Life Insurance Council on 22 August 2011, the life insurance industry witnessed a decline of what percent in its total premium collections for the quarter ended June 2011?
a.    3.8%
b.    4.2%
c.    6.1%
d.    5%
Answer:  (d)

3.  According to a study Private Cloud Landscape in India released by EMC Corporation and Zinnov Management Consulting, a management consulting firm in July 2011, what will be the value of the cloud market in India by 2015?
a.    $ 4.5 billion
b.    $6 billion
c.    $ 5.6 billion
d.    $ 9 billion
Answer: (a)

4.  Which of the following bodies estimated IT companies would continue to grow globally at 16-18 per cent in 2011-12 despite the economic crisis in the U.S. and European markets?
a.    FICCI
b.    NASSCOM
c.    CII
d.    ASOCHAM
Answer: (b)


5.    
Food inflation rose to what percent for the week ended August 13 on the back of dearer onions, potatoes, fruits and protein-based items?
a.    9%
b.    9.3%
c.    9.80%
d.    10%
Answer: (c)

 
 
Sports Current Affairs Quiz have been drafted to test your knowledge about the recent sports events. Sports Current Affairs Quiz for August 2011 will help you increase your knowledge of the different sports events which are organised around the world. Taking the Sports current affairs Quiz, you will enhance your knowledge of sports and crack questions in the sports section of all competitive exams.
1.    Who won the ATP’s Cincinnati Masters title for the second time on 21 August 2011 after defeating World No. 1 Novak Djokovic 6-4, 3-0?
a.    Roger Federer
b.    Andy Murray
c.    Rafael Nadal
d.    Robin Soderling
Answer: (b)

2.     Name the Indian tennis dup who won the doubles title at the ATP’s Cincinnati Masters.
a.    Leander Paes and Mahesh Bhupathi
b.    Leander Paes and Somdev Devvarman
c.    Rohan Bopanna and Somdev Devvarman
d.    Mahesh Bhupathi and Rohan Bopanna
Answer: (a)

3.     Which Sri Lankan bowler became the first bowler to take three one-day international hat tricks as Sri Lanka registered a four-wicket consolation win against Australia in the fifth one-day international on 22 August 2011?
a.    Lasith Malinga
b.    Kumar Sangakkara
c.    Upul Tharanga
d.    Ajantha Mendis
Answer: (a)

4.     Which of the following Veteran Indian footballers who made his made his debut as a substitute in the 1995 Nehru Cup in Calcutta announced his retirement from international soccer on 24 August 2011?
a.    Basudeb Mondal
b.    Rennedy Singh
c.    Baichung Bhutia
d.    IM Vijayan
Answer: (c)

5.     Name the founder member of the Nehru Hockey Society who died on 23 August 2011.
a.    Shiv Kumar Verma
b.    Kukoo Walia
c.    Brig HJS Chimni
d.    Amrit Bose
Answer: (a)

 
 
Quizzes on the Current Affairs section are designed to cover the wide range of national issues, international events, and other information from different segments which are of general human interest. Taking the Current Affairs Quiz for August 2011  will update you on the latest incidents that the world is talking about. The quizzes on Current Affairs will equip you to take all competitive examinations as well.
1.  Which one of the following countries offered additional 10000 seats for Haj 2011 to India?
a) Saudi Arabia
b) Libya
c) Yemen
d) Iran
Answer: (a) Saudi Arabia

2.  
North Korea agreed to start international talks on denuclearization of the Korean peninsula. This was agreed during the visit of North Korean leader Kim Jong Ii to__.
a) Russia
b) China
c) UK
d) South Korea
Answer:  (a) Russia

3.    India, on 24 August 2011 signed (Double Taxation Avoidance Agreement) with which one of the following countries?
a) Georgia
b) Sri Lanka
c) Pakistan
d) UK
Answer: (a) Georgia
 

4. 
Study published by market research firm Gartner projected worldwide business process outsourcing (BPO) market to grow by what percent in the Asia-Pacific during the year 2011?
a.    17.9%
b.    15%
c.    11.12%
d.    6.3%
Answer: (a)

5.  Name the Indian photographer who was declared the ‘Grand Prix’ winner among 60,000 entries in the 33 year old Nikon Photo Contest International.
a.    Raghubir Singh
b.    Vikram Bawa
c.    Ayesha Soni
d.    Debarshi Duttagupta
AnsWer: (d)

 
Quizzes on the India Current Affairs section are designed to cover the wide range of national issues and other informations related to India from different segments which are of general human interest. Taking the India Current Affairs Quiz for August 2011 will update you on the latest incidents that occured in India. The quizzes on India Current Affairs will equip you to take all competitive examinations as well.
1.  1.    Noted historian and indologist RS Sharma died on 20 August 2011. Which of the facts related to him that is stated below is not true?
    2.    He was particularly known for his trenchant observations on institutions in ancient Indian society and his report on the Bihar-Bengal boundary dispute.
    3.    He was the founding chairman of the Indian Council of Historical Research (ICHR) in 1970.
    4.     He also served as President of the Indian History Congress in 1975
    5.    He was a recipient of the prestigious Jawaharlal Nehru Award in 1989 and was earlier awarded the Campbell Memorial Gold Medal by the Bombay Asiatic Society in 1987.
    a.    2 & 3
    b.    Only 1
    c.    Only 4
    d.    Only 2
Answer: (d)

2.  This veteran trade unionist and Communist Party of India-Marxist Politburo member who served the trade union movement as a Secretary of the AITUC in the 1960s and then as one of the key leaders of the CITU of which he became the General Secretary from 1990 to 1999 and then its President till 2010 died on 20 August 2011. Identify him.
a.    Madhukar Kashinath Pandhe
b.    K Varadarajan
c.    Mohd.Amin
d.    Manik Sarkar
Answer: (a)

3.  Which Former Indian No 2 snooker player who was India No.2 in snooker for three years from 1980 passed away on 20 August 2011.
a.    Ashok Shandilya
b.    Geet Sethi
c.    Michael Ferreira
d.    Sayed Habib
Answer: (d)

4.   In which one of the following states the Centre has launched an ambitious programme called Himayat?
a) Jammu and Kashmir
b) Haryana
c) Himachal Pradesh
d) Punjab
Answer:  (a) Jammu and Kashmir

5.   Which one of the following state governments sanctioned 95 thousand 599 posts of teachers?
a)  Madhya Pradesh
b) Haryana
c) Bihar
d) Punjab
Answer:  (a) Madhya Pradesh

6.   Jharkhand government on 23 August 2011 approved a draft of Right to Service Act 2011.  What is the capital of Jharkhand?
a) Ranchi
b) Patna
c) Bhagalpur
d) Dhanbad
Answer: (a) Ranchi

 
 
Science Current Affairs Quiz test the participant’s knowledge on latest discoveries, technological advancements made and in the process further enhances an individual’s knowledge base. The quizzes also cover the Environment-Ecology segment. Number of questions is asked from this segment in the competitive exams. Current Affairs Science quiz for August 2011  will help you in the preparation for NDA, CDS, Bank PO, MBA, NABARD, RBI, Railway, SSC, Civil Services and other Exams.
1.     The Scientists found the origin of El Tor in the Bay of Bengal. Consider the following statements on El Tor.
i)    El Tor is a highly virulent and deadly form of cholera strain.
ii)     It was first discovered in Bangladesh in 2006.
Choose the right option:
a)    Both i and ii are correct.
b)    Only i is correct.
c)    Only ii is correct.
d)    Neither i nor ii is correct.
Answer:  (a) Both i and ii are correct.

2.   Scientists discovered a cheap and effective way to prevent transmission of dengue fever. They infected mosquitoes with bacterium that blocks development of the dengue virus. Dengue fever is also known as___.
a) Breakbone Fever
b) Yellow Fever
c) Pyrexia
d) Hyperthermia
Answer:  (a) Breakbone Fever

3.   A group of researchers estimated that __ million species exist on Earth.
a) 8.7
b) 8.6
c) 8.3
d) 8.2
Answer:  (a) 8.7

4.   China Completed a Comprehensive Satellite Study of Brahmaputra and Indus Rivers. The study shows that Indus River is ____ long.
a) 3600 km
b) 3700 km
c) 3800
d) 3900
Answer: (a) 3600 km

5.   The Australian and British Geologists found evidence of the oldest known fossils of life on Earth. The sulfur-based microbes they discovered are ___billion years old.
a) 3.4
b) 2.4
c) 2.2
d) 1.2
Answer: (a) 3.4

 
 
 

 

 

 

 

 

Corporate Current Affairs Quiz/Questions-Answers August 2011, August 22-August 28

Taking the Corporate Current Affairs Quiz will test as well as enhance your knowledge of major corporate events. The corporate quiz for August 2011 will make you better prepared to face competitive examinations like that of Bank PO, NABARD, RBI, LIC, Civil Services, MBA etc.
1.    Which luxury car maker launched a new version of its sports utility vehicle Q5, priced at Rs 35.13 lakh on 23 August 2011?
a.    Audi India
b.    Opel
c.    Porsche
d.    Mercedes-Benz
Answer: (a)

2.     Which Indian auto-maker Tata Motors launched the new version of its premium hatchback, the Vista on 23 August 2011?
a.    Mahindra & Mahindra
b.    Tata Motors
c.    Maruti
d.    Bajaj Auto
Answer: (b)

3.     Silicon Valley legend Steve Jobs resigned as chief executive of Apple Inc on 24 August 2011. In which year was Apple founded?
a.    1970
b.    1973
c.    1975
d.    1976
Answer: (d)


4.    
Which pharmaceutical company entered into a definitive agreement to acquire Universal Medicare’s marketing and distribution business in India?
a.    Dr Reddy’s
b.    Aventis Pharma
c.    Cipla
d.    Ranbaxy
Answer: (b)

5.    
This provider of information technology consulting, and business process outsourcing services, was selected by the U.K. Financial Services Authority (FSA) to be a key supplier of solutions as part of its Strategic Outsourcing Framework Agreement (SOFA). Identify the company.
a.    Cognizant
b.    Infosys
c.    IBM
d.    Tech Mahindra
Answer: (a)

NDIA FREEDOM QUIZ/ INDIA INDEPENDENCE QUIZ

1. Indian National Congress formed in 1885 during the Governor –General ship of?
Lord Dufferin

2. First Woman president of Indian National Congress?
Annie Besant (1917)

3. Who was the first Muslim president of Indian National Congress
Badruddin Tyabjee

4. Indian National Congress held its first session in 1885 at?
Gokul Das Tejpal Sanskrit College, Bombay

5. What does the Saffron colour in our National Flag stand for?
Renunciation (Sacrifice)

6. The first session of Indian National Congress was held under the presidentship of?
W.C.Banerjee

7. When did the First war of Independence start?

1857 May 10
8. When was the Quit India movement started?

1942 August 8 at Bombay
9. Who was the founder of Indian National Congress?

A.O.Hume(Allan Octavian Hume)
10. Who said ”Swaraj is my birth right and I must have it”?
Bal Gangadhar Tilak

11. Jalianwala Bagh Massacre took place in the city of?

Amritsar, April 13, 1919

12. Mahatma Gandhi was referred to as the “Father of the Nation” first by?
Subhash Chandra Bose

13. Who composed the famous patriotic song “Sare Jahamse Acha”?

Mohammed Iqbal

14. When was the Dandi March started?

March 12, 1930

15. Who commented “The Cripps Mission was a post dated cheque drawn on a crashing bank?

Mahatma Gandhi

16. A resolution asking complete independence (“Poorna Swaraj”) for India was moved at which session of Indian National Congress?
Lahore session (1929) under the presidency of Jawaharlal Nehru

17. Who was the president of Indian National Congress at the time of Indian Independence?
Acharya Kripalani

18. Who was the president of Indian National Congress at the time of Gandhi-Irwin pact in Mar 5, 1931?

Jawaharlal Nehru
19. Which was the summer capital of India during the British rule?
Simla
20. “Vanar Sena” which participated in freedom struggle of India was led by?
Indira Gandhi
21. Simon commission came to India in?

1928
22. First Round Table Conference held in England in ?

1930. Second in 1931, third in 1932

23. First Indian Woman president of Indian National Congress?
Sarojini Naidu(1925)

24. The Indian National Congress split into two groups; extremists and
moderates, at the Surat session in the year ?
1907
Extremists were led by Bal, Pal, Lal while the moderates by G.K.Gokhale.

25. In the year 1919, the British Government passed a new rule under which the Government had the authority and power to arrest people and keep them in prisons without any trial if they are suspected with the charge of terrorism. Which is that rule?

Rowlatt Act

26. Who started the Hindustan Socialist republican Association in 1928?

Chandra Sekhar Asad
27. Who represented Indian National Congress in the second round table conference in 1931?
Mahatma Gandhi

28. The national leader of India who participated in all of the three round table conferences?
B.R.Ambedkar

29. Who is the founder of Forward Block formed in 1939?

Subhash Chandra Bose

30. Subhash Chandra Bose was referred to as the “Nethaji” first by?

Mahatma Gandhi

31. Indian Independence Act passed in the British Parliament in?

1947 July 1

32. Cabinet Mission came to India in the year?

1946

33. India’s National Anthem “Janaganamana” first sung in?

1911 December 27 at Calcutta session of Indian National Congress

34. India’s National Song “Vandematharam” first sung in?

1896 at Calcutta

35. Gandhiji was referred to as the “Mahatma” first by?
Ravindra Nath Tagore

36. Prime minister of Britain when India got Independence?

Clement Attlee (Labor Party)

37. Who was the leader of Bardoli Satyagrah of 1928?

Sardar Vallabhai Patel

38. How many followers of Gandhiji participated in Dandi March?

78
39. Chauri Chaura massacre took place in?
1922 in Utharpradesh
40. Gandhiji became the president of Indian National Congress in?

1924 at the Belgaum session of Indian National Congress

41. First elected president of Indian National Congress?
Subhash Chandra Bose (1939)

42. First foreign president of Indian National Congress?
George Yule

43. How many members participated in the first meeting of Indian National Congress?
72

44. Which was the most decisive war that marked the initiation of British rule in India?

Battle of Plassey
The battle occurred on June 23, 1757 at Palashi of Murshidabad, on the bank of Bhagirathi River

45. Who is known as the Heroine of Quit India Movement ?
Aruna Asaf Ali

46. The Montagu-Chelmsford Reforms introduced by the British Government in India to introduce self-governing institutions gradually to India in the year?

1919
47. In which year, Indian National Congress celebrated Independence Day for the fist time?
1930 January 26

48. Who set up the Swaraj Party in 1922?

C.R.Das and Moti Lal Nehru

49. Who presided over congress sessions three times?

Dada Bhai Naoroji

50. At which place did the British Government arrest Gandhiji for sedition for the first time?

Ahmedabad

Current Gk BUSINESS & ECONOMY

BUSINESS & ECONOMY

1. With which company did British Airways seal the contracts for Trent 900 engines to power a dozen Airbus A380s?
a. General Motors b. BMW c. Rolls-Royce d. Mercedes
2. Avinash Vashishtha, a veteran outsourcing professional  has joined which firm as its  Cahirman and Country  Managing Director?
a. IBM b. Accenture India c. HP d. HCL India
3. Goldman Sachs would be selling its 44.7 percent stake worth  … to Accordia Golf, a Japanese  Golf Course Operator.
a. $446 million b. $546 million c. $556 million  d. $656 million
4. On what amount were the prices  of onion, beer and petrol registered on par in January 2011?
a.  `50 b.  `55  c.  `60  d.  `65
5. What was the peak Customs  duty rate for the year 2010?
a. 4% b. 6%  c. 8%  d. 10%
6. Identify from the following, the  mastermind behind Gurgaon’s  multi-crore Citibank scam.
a. Sanjeev Aggarwal  b. Shivraj Puri  c. Vikram Pandit  d. Pramit Jhaveri
7. Kotak Realty Funds Group recently sold a 20-acre residential  plot near Old Mahabalipuram
Road, Chennai for `130 crore to which housing company?
a. Adarsh  b. Homex  c. Purvankara  d. Prestige
8. Name the person who took over as the fourth deputy governor of  Reserve Bank of India recently.
a. S. Venkitaramanan  b. Amitav Ghosh  c. Anand Sinha  d. Rakesh Malhotra
9. Omnitech Infosolutions acquired Avensus Netherland BV for an amount of …
a. $5 million  b. $6 million  c. $8 million  d. $9 million
10. Toyota Kirloskar Motors recently launched its fi rst offering in the C-segment cars in India, namely, …
a. Veyron  b. Impala  c. Etios  d. Vento
11. How many oil and gas blocks have been offered for exploration by India recently in the
ninth round of New Exploration Licensing Policy (NELP)?
a. 34 b. 44  c. 54  d. 59
12. HCL Infosystems has decided to sell the entire stake of which of its subsidiaries to Tikona
Digital Networks?
a. HCL Axon  b. HCL Infi net c. HCL Peripherals  d. HCL Security
13. India saw a sharp rise in inflation at … during the last week of December 2010.
a. 12%  b. 15%  c. 18% d. 21%
14. Tata housing has signed an agreement with the Gujarat to invest … for developing a township in Ahmedabad on a public-private partnership (PPP) model.
a.  `1,000 crore  b.  `1,200 crore  c.  `1,600 crore  d.  `1,700 crore
15. What amount did the Indian government dole out to make up for more than half the revenue loss of state retailers for  selling auto and cooking fuel  below cost?
a.  `20,000 crore  b.  `22,000 crore  c.  `24,000 crore  d.  `26,000 crore
16. After the cabinet rejig, who will be handling the oil ministry?
a. Mani Shankar Aiyar  b. Jaipal Reddy  c. Murli Deora  d. V. M. Katoch
17. After the cabinet rejig, who will be handling the urban development ministry?
a. Dinsha Patel  b. A. K. Antony  c. Kamal Nath  d. Suresh Kalmadi
18. Sir Sorabji Pochkhanawala founded …
a. United Bank of India  b. Central Bank of India  c. Reserve Bank of India  d. State Bank of India
19. Identify the amphibian plane service started by the Indian Government to promote tourism in Andaman and Nicobar Islands.
a. Jalhans b. Jalvayu c. A&N services d. None of the above
20. Mobile number portability that allows users to keep their phone numbers unchanged in spite of switching operators was rolled out by Pan-India on …
a. December 20, 2010 b. December 25, 2010 c. January 9, 2011 d. January 20, 2011
21. A levy introduced by France popularly known as ‘Google tax’ is … tax on online advertising.
a. 2%  b. 1.5%  c. 1%  d. 0.5%
22. IndiGo airlines, who is  about to complete its fi ve years of  domestic operations in the
country is will be launching its international in …
a. Februray 2011 b. August 2011 c. September 2011 d. November 2011
23. Who was named the TIME person of the year 2010?
a. Orkut Buyukkokten  b. Jerry Yang  c. Mark Zuckerberg  d. Jimmy Wales
24. What amount did Essar Energy Plc raise recently by issuing convertible bonds to fund
acquisitions, projects and refi nance debt?
a. $500 million  b. $550 million  c. $620 million  d. $640 million
25. Name the brand ambassador of  Hublot watches from among the following.
a. Veronica Varekova  b. Bernie Ecclestone  c. Usain Bolt  d. Bode Miller
26. The DTH industry in India is worth …
a.  `2,000 crore  b.  `2,300 crore  c.  `3,700 crore  d.  `4,000 crore
27. With which of the following countries does India share least or nominal trade relations?
a. Monaco  b. Nauru  c. Uganda  d. Grenada
28. The total infl ow of FDI recorded by China in 2010 is …
a. $104.74 billion  b. $105.74 billion  c. $106.74 billion  d. $107.74 billion
29. Debenture-Holders of a company are its …
a. Creditors  b. Shareholders  c. Debtors  d. Workers
30. Pearson increased its stake in Indian Education fi rm, TutorVista to 76%, which is worth …
a. $100 million  b. $117 million  c. $125 million  d. $134 million
31. When the demand of a commodity remains constant even after a big change in its price, the demand is known as …
a. Inelastic  b. Elastic  c. Unstable  d. None of the above
32. Which among the following is India’s oldest stock  joint bank?
a. Axis Bank  b. HDFC Bank  c. Bank of Maharashtra  d. Allahabad Bank
33. Sodexho, the food and facilities management service company, belongs to which country?
a. Spain b. France  c. Germany  d. Italy
34. The nationalisation of SBI subsidiaries took place in which year?
a. 1944  b. 1951  c. 1959  d. 1962
35. In which year was the Market Access Initiative (MAI) launched?
a. 2000  b. 2001  c. 2002  d. 2003
36. Audi launched its powerful sedan, Audi R8 5.2 FSI with V10 engine priced at …, sold as
a completely built unit in the Indian car market.
a.  `1.00 crore  b.  `1.14 crore  c.  `1.35 crore  d.  `1.88 crore
37. China is supposed to have incurred a debt of … to battle the impact of the global fi nancial
crisis that started in 2008.
a. $1.5 trillion  b. $1.7 trillion  c. $2.1 trillion  d. $2.6 trillion
38. How many jobs did Brazil create in the year 2010?
a. 1 million  b. 2 million  c. 2.52 million  d. 2.93 million
39. Computer Sciences Corporation (CSC) outbid HCL Technologies recently to win a contract worth … from steelmaker ArcelorMittal
a. $300 million  b. $450 million  c. $600 million  d. $670 million
40. Air India gave ICICI bank the mandate to refinance loans to purchase 21 Airbus A320
aircrafts worth …
a.  `55 billion  b.  `60 billion  c.  `63 billion  d.  `69 billion
41. How many US patents did IBM receive in 2010, making it the world’s most inventive company for the 18th consecutive year?
a. 2,658  b. 3,094  c. 4,551  d. 5,896
42. Coal India Ltd will operationalise a new underground mine estimated to have a coal reserve
of how many million tonnes in Jharkhand?
a. 14  b. 20  c. 23  d. 31
43. Gujarat was endorsed as India’s premier investment destination during the Vibrant Gujarat
Global Summit 2011. What was the record-breaking amount invested within one hour on the
fi rst day of the event?
a.  `2,00,000 crore b.  `2,50,000 crore c.  `2,60,000 crore  d. None of the above
44. China’s economy grew by what percent in 2010?
a. 10% b. 11% c. 11.5%  d. 12.1%
45. Mayawati unveiled over 600 projects worth how much on her  55th birthday recently, describing this act as “historic”?
a.  `2,000 crore b.  `3,000 crore c.  `4,000 crore d.  `5,000 crore
46. Which of the following companies invested $500 million to  acquire 1% stake in Facebook?
a. Google and Apple  b. Goldman Sachs and a   Russian investor  c. Steve Jobs and Warren
 Buffett d. None of the above
47. Indian drug firm Glenmark will pay … in damages to US fi rm Abbott Laboratories as
it lost the patent case over hypertension drug Tarka.
a. $10 million b. $12 million  c. $15 million  d. $16 million
48. Which country became the  17th member of the eurozone on  January 1, 2011?
a. Estonia b. Russia c. Turkey d. Latvia
49. Citibank was recently hit by a fraud worth … at its Gurgaon  (Haryana) branch.
a.  `300 crore b.  `400 crore c.  `500 crore d.  `600 crore
50. Which of the following has  agreed to sponsor the England  football team for 3.5 years starting this year?
a. Vaux Hall b. Foxy Bingo  c. Cash4Gold  d. BET365

GK for SBI Bank PO

Who authored the book ‘The Science of Bharat Natyam’?

(a) Saroja Vaidyanathan         (b) Yamini Krishnamurthi ( c) J. Sushila (d) None of these
Answer a;
2.International Day for Disaster Reduction is observed on:
(a) 9th August (b) 13th October (c) 24th November (d) 11th December
Answer-b;
3. Tianhe 1A, the world’s fastest supercomputer is made by
(a) United States (b) Japan  (c) China  (d) None of these
 Answer :c
4. Which is India’s first ever Pollution Control Warship?
(a) Samudra Prahari  (b) Nischaya  (c) Varuna  (d) None of these
Answer:a
5. Who became India’s youngest grandmaster?
(a) Parimarjan Negi  (b) Dronavali Harika  (c) Praveen Thipse  (d) S P Sethuraman
Answer:d
6. K C Kulich International Award is associated with:
(a) Medicine    (b) Economics  (c) Journalism  (d) Sports
Answer:c
7. ‘Open’ is the autobiography of which sports personality?
(a) Adam Gilchrest     b) Glenn Merges  (c) Andre Agassiz  (d) None of these
Ans-c
8. World Cup Football in 2022 is to be held at:
(a) Qatar  (b) UK  (c) Spain  (d) France
Answer:a
9. Who is the first head of UN WOMEN?
(a) Laura Chinchilla  (b) Julia Gillard  (c) Mitchell blachettt  (d) None of these
Answer:c
10.Which of the following committee is related to Corporatisation of Stock Exchanges?
(a) Bimal Jalan Committee  (b) V Achuthan Committee  (c) P M Nair Committee              (d) None of these
Ans-a
11. Which is India’s newest stock exchange for currency derivatives
 (a) BSE          (b) NSE  (c) United Stock Exchange (USE)  (d) None of these
Answer :c
12. Jeevan Reddy Committee is related to
(a)Illegal mining             (b) Armed Forces Special Power Act  (c) Environmental Impact Assessment  (d) None of these
Ans-b
13. Which of the following scheme is related with social security for unorganised sector?
(a) Swabhiman           (b) Sabla  (c) Swavalamban  (d) None of these
Ans-c
14. Polavaram Project is located in which state?
(a) Andhra Pradesh                            (b) Maharashtra  (c) Madhya Pradesh           (d) Karnataka
Answer:a
 15. David Perlman Award is given in which field?
(a) Sports        (b) Music  (c) Photography     (d) Journalism
Ans-d
16.Which of the following committee has redefined the definition of Slums?
(a) Pranab Sen Committee(b) Arjun Sen gupta committee  (c) C Ibrahim Committee (d) None of these
Ans-a
17. Arrow-III is an anti missile system of
(a) France (b) Pakistan (c) Israel       (d) UK
Ans-c
18. India’s first jail BPO is going to came up at:
(a) Bangalore  (b) Pune  (c) Chennai             (d) Hyderabad
Answer:a
19.World’s first aviation university coming up at:
(a) Bangalore  (b) Nice          (c) Glasgow     (d) Venice
Answer: a
20. Khoj lab has been launched by which group?
(a) Future Group (b) dell  (c) IBM     d) Times group
Answer:a
21. Which of the following became the first smoke free state in India?
(a) Sikkim  (b) Himachal Pradesh  (c) Uttarakhand (d) None of these
 Ans-a
22. Lightest element:- Hydrogen
Only Metal liquid at room temperature:- Hg Mercury
Tungsten symbol –W
Tin –Sn
Element with maximum number of compounds –Carbon ( due to catenation)
22. Which of the following became the Ist Asian Country to sign Free Trade Agreement with European Union?
(a) South Korea                      (b) China         (c) India                       (d) None of these
Ans-a
23. The Emissary’ is the book authored by:
(a) Tarun Tejpal                      b) Vinod Mehta  (c) Aniruddh Bahl  (d) None of these
Ans-c
24. Who is the new PM of Netherlands?
(a) Mark Ruttea   (b) Bill Carey       (c) Thakshin Sinawatra   (d) None of these
Ans-a
25. Who is the new PM of Kosovo?
(a) Hashim Taci               (b) N K Name Krumoh  (c) Jose Borosso d) None of these
Ans-a
26. Who is the chairman of National Democratic Front of Bodoland?
(a) Paresh Barna        (b) Aravind Rajakhowa  (c) Ranjan Daimary             (d) None of these
Ans-c
27. With which of the following countries India has not signed civil nuclear agreement?
(a) Namibia  (b) Sweden  c) Mongolia           (d) Argentina
 Ans-b
28. Who is the PM of Sweden?
(a) Fredrick Rainfeldt  (b) Silvio Berlusconi  (c) Garry Wanders       (d) None of these
Ans-a
29. APEC Summit in November 2010 was held at  :
(a) Yokohama (b) Sydney                  (c) Singapore                          (d) Busan
Answer a;
30. Which public sector bank was the banking partner in Commonwealth Games 2010?
(a) Central Bank of India        (b) State Bank of India    (c) Bank of Baroda             (d) None of these
Answer-a;
31. Who is the new vice chief of army staff?
(a) V.K. Singh (b) A.S. Lamba  (c) C. Shekhawat                 (d) None of these
Answer :b
32. Who has became the vice president of ICC?
(a) Ehsaan Mani                     (b) John Mulford  (c) Alan Isaac                                 (d) Molcom Speed
Answer: c
33. Who is the Director General of National Investigation Agency ?
(a) R.V. Raju   (b) Ved Marwah  (c) K.F. Rustomji                (d) Sharad Chandra Sinha
Answer:d
34. Who is the Director of National Security Guard?
(a) R.K. Medhekar      (b) J.K Dutt   (c) B.K. Banerjee                      (d) None of these
Answer:a
35. Who of the following Indian got the Australia Day achievement medal 2010?
(a) V.P. Unnikrishnan             (b) Sandeep Pandey   (c) Vandana Shiva                 (d) None of these
Answer: a
36. Which of the following country became the 187th member of IMF?
(a) Marshall Islands     (b) Tuvalu     (c) Fiji     (d) None of these
 Answer: b
37. India’s second National Institute of Design will come up at which of the following
(a) Amethi       (b) Jorahat        (c) Aizowl   (d) Itanagar
Ans- b
38. Benghazi is a port of :
(a) Libya          (b) Yemen            (c) Egypt                            (d) None of these
 Answer:a
39. Jakhol Sankri Hydro Electric Project has been commissioned at
(a) Uttarakhand           (b) Himachal Pradesh    (c) J&K        (d) Arunachal Pradesh
Answer: a
Answer: a
40. ‘Home Boy’ is a novel written by
(a) H M Naqvi (b) H S Narula  (c) Anand Sarkar       d) Stephen Lipsett
 Ans- a
41. Pravasi Bhartiya Divas in 2011 was held at:
(a) Jaipur         (b) New Delhi    (c) Ujjain                               (d) Varanasi
 Answer :b
42. 98th Indian Science Congress in January 2011 was held at:
(a) Chennai     (b) Kharagpur     (c) Kanpur              (d) Delhi
Ans – a
43. Who of the following is the present Lokayukta of Karnataka:
(a) N Vittal                               (b) Santosh Hegde  (c) Yashwant Sonawane(d) None of these
Answer:b
44. Georgia’s capital is to be shifted from Tbilisi to:
(a) Akhan        (b) Yeren     (c) Kutaisi                                    (d) Chisinau
 Ans-c
45.  Which country topped the Terrorism Risk Index in 2010:
(a) Somalia     b) Samoa    (c) Jamaica                     (d) Iraq
Ans-a
46. Which district is going to be named after Indira Gandhi?
(a) Medak                               (b) Rai Bareli
(c) Chikmaglur                                    (d) Bellary
 Ans-a
47. Who received the Elis Island Medal of Honour in 2010?
(a) Dalai Lama                                    (b) Zinedine Zidene
(c) Rao Anumlu                                  (d) B K Varghese
Answer:c
48. Enam Securities is to be purchased by:
(a) Union Bank of India                                   (b) BNP Paribas
(c) ANZ Grindlays                               (d) Axis Bank
Answer: d
49. Which famous personality bagged the Man of Peace Award in 2010?
(a) Roberto Baggio                 (b) Diegs Maradona
(c) Pope John Paul II              (d) None of these
Answer:a
50. Who is the new National Security Advisor of United States?
(c) W Singham                        (b) Thomas Donilon
(a) Colin Powell                       (b) Larry Page
Ans-b
51. Who is the new president of UN General Assembly?
(a) Joseph Deiss                     (b) Hans Rasmus Sen
(c) Leon Panetta                     (d) None of these
Ans-a
52. Luka and Fire of Life is the latest book by:
(a) Arun Som                          (b) Salman Rushdie
(c) Vikram Seth                                  (d) None of these
Ans-b
53. What is the name of India’s latest and Seventh Super Computer?
(a) Annapurna                         (b) Param
(c) Pinak                                 (d) None of these
Ans-a
54. Tembli became the first village in India to get UID. In which state it is located?
(a) Andhra Pradesh                (b) Chattisgarh
(c) Maharashtra                                  (d) None of these
Ans-c
55.Who has been declared the ‘Business Leader of the year’ in Economic Times Corporate Excellence Awards 2010?
(a) Aditya Puri                         (b) N Nrayanmurthy
(c) Azim Premji                                   (d) Mukesh Ambani
 Ans-a
56. What is the mascot of 2011 cricket world cup?
(a) Hoho                                  (b) Cobe
(c) Stumpy                              (d) None of these
 Ans-c
57. SAF (South Asian Federation) games in 2012 will be held at
(a) Kathmandu                                           (b) Delhi
(c) Bangalore                                 (d) None of these
Ans-b
58. Agni III was launched from which of the following places:
(a) Wheeler Island                   (b) Sriharikota
(c) Bikaner                              (d) None of these
Answer a;
59. Who of the following is the Chairperson of National Green Tribunal?
(a) Lokeshwar Singh Parata   (b) Anil Pandey
(c) K Vijay Kumar                   (d) None of these
Answer-a;
60. Which Indian Company is slated to buy the English football club Blackburn?
(a) U B groups                        (b) RPG
(c) Videocon               (d) Vicky
Answer : d
61. Who is the Union Minister of Corporate Affairs?
(a) Murali Deora                      (b) Jaipal Reddy
(c) C P Joshi                           (d) M S Gill
Answer: a
62. Who is the new President Elect of BCCI?
(a) Chirayu Amin                    (b) Jyotiraditya Schindia
(c) Shashank manohar                       (d) Jagmohan Dalmia
Answer:c
63. Karrar is the unmaned bomber aircraft of which country?
(a) Iran                                    (b) Syria
(c) Israel                      (d) None of these
Answer:a
64. Who is the CMD of Nuclear Power Corporation of India Limited?
(a) S K Jain                 (b) Harsh Marital
(c) Oskar Singh                      (d) None of these
Answer: a
65. Who is the Director of Intelligence Bureau?
(a) Rajeev Mathur                   (b) Nehchal Sandhu
(c) Saikat Dutta                       (d) None of these
 Answer: b
66. Ramagundanar thermal power project is in which state?
a) Andhra Pradesh                  (b) Tamil Nadu
(c) Kerala                                (d) Karnataka
Ans- a
67. Project Big Green has been initiated by which company?
(a) Microsoft               (b) Apple
(c) Infosys                   (d) IBM
Answer:d
68. Vansadhara River dispute is between which states?
(a) Orissa and Andhra Pradesh          (b) Karnataka and Tamil Nadu
(c) Kerala and Tamil Nadu     (d) None of these
Answer: a
69. Who is the Chairperson of National Housing Board?
(a) B N Kapoor                        (b) Mata Prasad
(c) R B Verma                        (d) None of these
Ans- c
70. Who is India’s permanent representative to United Nations?
(a) Hardeep Singh Puri                       (b) M.K. Agnihotri
(c) Vijay Pasricha                   (d) None of these
Answer :a
71. Who is the principal scientific advisor to Government of India?
(a) R. Chidambaram               (b) V.K. Saraswat
(c) T.K. Thomas                                  (d) None of these
Ans – a
72. Who is the Chairman of Central Water Commission?
(a) Balraj Madhok                   (b) A.K. Bajaj
(c) Shivran Puri                       (d) None of these
Ans – b
73. Who is the Deputy National Security Advisor?
(a) Shiv Shankar Menon                    (b) M.K. Narayanan
(c) Shekhar Dutt                     (d) None of these
Answer:c
74. Aligarh Muslim University is going to set its new campus at:
(a) Saharanpur                                    (b) Meerut
(c) Murshidabad                      (d) Azamgarh
Ans-c
75. Who is the new Chairperson of National Commission for Backward classes?
(a) M.N. Rao                           (b) T.K. Maken
(c) Ram Singh Senbar                        (d) None of these
Ans-a
76. Who is the Chairperson of 19th Law Commission?
(a) P.V. Reddy                        (b) A.K. Lakshmanan
(c) K.R. Kurup             (d) None of these
Ans-a
77. Who is the Chairman of National Commission for Protection of Child Rights?
(a) Buta Singh                         (b) M.K. Kurup
(c) Shanta Sinha                     (d) Dheeraj Rohatgi
Answer:c
78. Mini Pravasi Bhartiya Diwas in October 2010 was held at:
(a) Cape Town                                    (b) Durban
(c) Johannesburg                    (d) None of these
Answer: b
79. G-8 summit in June 2010 was held at:
(a) Ontario                   (b) Vancouver
(c) Huntsville               (d) Quebec
Answer:-c
80. Who is the CEO of Twitter?
(a) Dick Costello                     (b) Jorma Olila  (c) Allan Bolt (d) None of these
Ans-a
81. Which country topped the Global Peace Index Report in 2010?
(a) New Zealand                     (b) Iceland
(c) Denmark                           (d) Sweden
Ans-a
82. Who of the following is the recipient of Turner Prize 2010?
(a) Alex Rodriques                  (b) Sergie Bryan
(c) Susan Philipsz                   (d) None of these
Ans-c
83. Who is the Chairperson of Railway Board?
(a) Vivek Sahay                                  (b) J P Batra
(c) D P Aggarwal                    (d) None of these
Ans-a
84. Who of the following is the recipient of Cervantes Prize 2010?
(a) John Stocker                     (b) Ana Maria
(c) C Andrew Stephen                        (d) None of these  
Ans-b
85. Who founded the Telangana Praja Front in October 2010?
(a) G V Rao                (b) K Chandrashekhar Rao
(c) N Srinivas              (d) None of these
Ans-a
86. M. B. Shah Commission is related to:
(a) Illegal mining                      (b) Agricultural Statistics
(c) Microfinance Institutions   (d) None of these
Ans-a
87. Who is the secretary General of Rajya Sabha?
(a) T.K. Vishwanathan                        (b) Vivek Agnihotri
(c) V.K. Gupta                         (d) None of these
Ans-b