Railway Recruitment Board Solved 2010 Paper

1. Which of the following diffuses most quickly ?
(A) Solid
(B) Gas
(C) Liquid
(D) None of these
Ans : (B)

2. Where was the capital of Pandya dynasty situated ?(A) Mysore
(B) Kanchipuram
(C) Madurai
(D) Delhi
Ans : (C)

3. Which of the following Constitutional Amendments has included fundamental duties into the Constitution ?(A) 42nd
(B) 43rd
(C) 44th
(D) 39th
Ans : (A)

4. Which of the following gases is used for ripening the fruits ?(A) Methane
(B) Ethane
(C) Ethylene
(D) Acetylene
Ans : (C)

5. Solid Carbon dioxide is termed as—(A) Soft ice
(B) Dry ice
(C) White ice
(D) None of these
Ans : (B)

6. Whether all the universities in the country should start online admission at all levels with immediate effect ?
(i) No, since all the students may not have access to the internet easily.
(ii) Yes, it may liberate the students and their parents from the long-standing problems of knocking at the doors of different colleges and standing in queue.
(A) Only argument (i) is correct
(B) Only argument (ii) is correct
(C) Neither argument (i) nor argument (ii) is correct
(D) Both the arguments, (i) and (ii), are correct
Ans : (D)

7. In case the President of India decides to resign, he will address his letter of resignation to—(A) Prime Minister
(B) Chief Justice
(C) Speaker of Lok Sabha
(D) Vice-President
Ans : (D)

8. Which Indian state was ranked as the No. 2 tourist destination in the world by LONELY PLANET?
(A) Himachal Pradesh
(B) Tamil Nadu
(C) Kerala
(D) Uttarakhand
Ans : (C)

9. The two civilizations which helped in the formation of Gandhara School of Art are—(A) Indian and Roman
(B) Indian and Egyptian
(C) Greek and Roman
(D) Indian and Greek
Ans : (D)

10. The wire of flash bulb is made of—(A) Copper
(B) Barium
(C) Magnesium
(D) Silver
Ans : (C)

11. The curves showing the volume pressure behaviour of gases plotted at different fixed temperatures are called—(A) Isochors
(B) Isothermals
(C) V.T.P. Curves
(D) Isocurves
Ans : (B)

12. The first summit of SAARC was held at—(A) Kathmandu
(B) Colombo
(C) New Delhi
(D) Dhaka
Ans : (D)

13. The capital of Pallavas was—(A) Arcot
(B) Kanchi
(C) Malkhed
(D) Banavasi
Ans : (B)

14. Light-year measures which of the following ?(A) Intensity of light
(B) Mass
(C) Time
(D) Distance
Ans : (D)

15. Where is the Central Food Technology Research Institute situated ?(A) Delhi
(B) Anand
(C) Ahmedabad
(D) Mysore
Ans : (D)

Advertisements

Railway Recruitment Board Chandigarh Solved 2009 Paper

1. The foundation of Indian Vedanta philosophy is—(A) Ram Charit Manas
(B) Mahabharat
(C) Puranas
(D) Upanishad
Ans : (D)

2. Rigmies are related to—(A) Asia
(B) Europe
(C) Africa
(D) America
Ans :(C)

3. The capital of Vijayanager empire. Hampi was situated on the bank of the river—(A) Krishna
(B) Pennar
(C) Tungbhadra
(D) Godavari
Ans :(C)

4. The number of permanent member nations in the UN Security Council is—(A) 10
(B) 5
(C) 7
(D) 15
Ans :(B)

5. The brightest star in the sky is—(A) Proxima Centauri
(B) Bernard
(C) Nebula
(D) Cirius
Ans :(A)

6. If the atmosphere is removed from the earth—(A) Day will lengthen
(B) Night will lengthen
(C) Both will remain same
(D) Both will be equal
Ans :(C)

7. Silicon dioxide is used in—(A) Cement production
(B) Cutting hard precious metals
(C) Glass manufacture
(D) None of these
Ans :(C)

8. The Jainism propounded the complete knowledge as—(A) Jin
(B) Ratna
(C) Kaivalya
(D) Nirvana
Ans :(C)

9. Chanakya was known by the name—(A) Samudragupta
(B) Vishnugupta
(C) Shrigupta
(D) None of these
Ans :(B)

10. Boys scout and Girls Guide movements were formed by—(A) Charles Andies
(B) General Ramphel
(C) John Quat
(D) Weden Powel
Ans :(D)

11. The executive in India is directly responsible to the—
(A) President
(B) Judiciary
(C) People
(D) Legislature
Ans :(D)

12. Two pipes can fill a cistern in 6 minutes and 7 minutes respectively. Both the pipes are opened alternately for 1 minute each. In what time will they fill the cistern?(A) 5 minutes
(B) 17/3 times
(C) 45/7 minutes
(D) 5/4 minutes
Ans :(C)

13. A boat takes half time in moving a certain distance downstream than upstream. What is ratio between rate in still water and rate of current?(A) 1 : 2
(B) 3 : 1
(C) 2 : 1
(D) 1 : 3
Ans :(B)

14. Total area of 64 small squares of a chess board is 400cm. There is 3 cm wide border around the chess board. What is the length of the side of the chess board?(A) 17 cm
(B) 20 cm
(C) 26 cm
(D) 23 cm
Ans :(C)

15. The temperature of a place increases uniformly from 210°C to 380°C from 9 am to 2 pm. What was the temperature at noon?(A) 28.50°C
(B) 270°C
(C) 300°C
(D) 320°C
Ans :(D)

Railways Recruitment Board Solved 2008 Paper

1. Thimpu is the capital of –(a) Nepal
(b) Bhutan
(c) Thailand
(d) Myanmar
Ans : (b)

2. The mass-energy equivalence, relationship E = mc2 was propounded by(a) Max Plank
(b) Einstein
(c) Newton
(d) Hertz
Ans : (b)

3. Anti-knocking can be lessened by(a) Iso Octane
(b) N Heptane
(c) TEL
(d) Benzene
Ans : (a)

4. Flemings left hand rule is used to fine out:(a) Direction of magnetic field due to flow of current
(b) Direction of induced current due to effect of magnetic field
(c) Direction of motion of a current carrying conductor in magnetic field
(d) None of these
Ans : (c)

5. CaOCI2 is the chemical formula for a compound commonly known as :(a) Soda Ash
(b) Lime
(c) Bleaching Powder
(d) Plaster of Paris
Ans : (c)

6. Rhombic monoclinic and plastic sulphur are:(a) Isomers
(b) Isotopes
(c) Allotropes
(d) Hydrides of sulphur
Ans : (c)

7. A person of blood group AB can give blood to :(a) ‘A’ and ‘B’
(b) Only ‘AB’
(c) ‘A’, ‘B’ and ‘O’
(d) All of these
Ans : (b)

8. Which of the following enzymes is generally nor present in adult human :(a) Renin
(b) Pepsin
(c) Trypsin
(d) Amylopsin
Ans : (a)

9. Rajeev Gandhi Khel Ratna Award carries a sum of :(a) Rs. 3 lakns
(b) Rs. 5 lakhs
(c) Rs. 1 lakh
(d) Rs. 7 lakhs
ANs : (b)

10. The velocity of rotation of Earth is(a) 28 km/min
(b) 30 km/min
(c) 25 km/min
(d) 39.5 km/min
Ans : (a)

11. Mettur Dam is built on the river(a) Krishna
(b) Cauvery
(c) Narmada
(d) Mahanadi
Ans : (b)

12. The chemical name of Vitamin A is(a) Retinol
(b) Jhiamin
(c) Biotic
(d) Riboflavin
Ans : (a)

13. Which force is required to increase the momentum of an object to 40 kg m/s in 5 seconds?(a) 2N
(b) 4N
(c) 8N
(d) 10N
Ans : (c)

14. The electric supply in India was first started in(a) Kolkata
(b) Chennai
(c) Mumbai
(d) Darjeeling
Ans : (d)

15. The Islam was established in(a) 7th A.D.
(b) 5th A.D.
(c) 3rd B.C.
(d) 5th B.C.
Ans : (a)

Railways Recruitment Board Bhubaneshwar (A.S.M) Solved 2009 Paper

1. What does happens when water is condensed into ice ?(A) Heat is absorbed
B) Heat is released
(C) Quantity of heat remains unchanged
(D) None of these
Ans : (A)

2. Which temperature in Celsius scale is equal to 300 K ?(A) 30°C
(B) 27°C
(C) 300°C
(D) None of these
Ans : (B)

3. Which of the following Constitutional Amendments has included fundamental duties into the Constitution ?(A) 42nd
(B) 43rd
(C) 44th
(D) 39th
Ans : (A)

4. Who among the following was involved in Alipore bomb case ?(A) Aravind Ghosh
(B) P. C. Banerjee
(C) Bipin Chandra Paul
(D) Chandrashekhar Azad
Ans : (A)

5. Where is the Punjab Lalit Kala Academy located ?(A) Muktasar
(B) Ludhiana
(C) Patiala
(D) Chandigarh
Ans : (D)

6. Which of the following diffuses most quickly ?(A) Solid
(B) Gas
(C) Liquid
(D) None of these
Ans : (B)

7. Where was the capital of Pandya dynasty situated ?(A) Mysore
(B) Kanchipuram
(C) Madurai
(D) Delhi
Ans : (C)

8. Which of the following is common in both, Buddhism and Jainism ?(A) Nonviolence
(B) Violence
(C) Triratna
(D) Truth
Ans : (A)

9. Sikh Guru Arjundev was contemporary to which of the following rulers ?(A) Humayun
(B) Akbar
(C) Shahjahan
(D) Jahangir
Ans : (D)

10. In case the President of India decides to resign, he will address his letter of resignation to—(A) Prime Minister
(B) Chief Justice
(C) Speaker of Lok Sabha
(D) Vice-President
Ans : (D)

11. The ‘Ocean of Storms’ is the name given to—(A) Atlantic Ocean
(B) Pacific Ocean
(C) A waterless area on moon surface
(D) None of these
Ans : (C)

12. How much water is contained in our body by mass ?(A) 65%
(B) 70%
(C) 60%
(D) None of these
Ans : (B)

13. ‘Thinkpad’ is a laptop associated with which among the following companies ?
(A) HP
(B) TCS
(C) Infosys
(D) IBM
Ans : (D)

14. The wire of flash bulb is made of—(A) Copper
(B) Barium
(C) Magnesium
(D) Silver
Ans : (C)

15. Pick out the odd in the following—(A) Ashok—Assam
(B) Poonam—Punjab
(C) Gyanendra—Gujarat
(D) Anjana—Rajasthan
Ans : (D)

Railways Recruitment Board Malda-TC Solved 2008 Paper

1. Which from the following rivers does not originate in Indian territory?(A) Mahanadi
(B) Brahmaputra
(C) Ravi
(D) Chenab
Ans : (B)

2. Which of the following uses non-conventional Source of Energy?(A) Kerosene lamp
(B) Wax candle
(C) Solar lantern
(D) Torch
Ans : (C)

3. The dynamo is a device for converting—(A) Heat energy into electrical energy
(B) Mechanical energy into electrical energy
(C) Magnetic energy into electrical energy
(D) None of these
Ans : (B)

4. Who among the following has been appointed as the new Captain of Indian Test Cricket Team?(A) Sachin Tendulkar
(B) Rahul Dravid
(C) Anil Kumble
(D) Mahender Singh Dhoni
Ans : (C)

5. The term, L.B.W. is associated with which of the following games?(A) Cricket
(B) Hockey
(C) Football
(D) Polo
Ans : (A)

6. A person wants to contest election for the membership of Gram Panchayat, what should be his age?(A) 18 years or above
(B) 19 years or above
(C) 21 years of above
(D) Minimum 25 years
Ans : (C)

7. Who appoints the Chief Election Commissioner of India?(A) President
(B) Prime Minister
(C) Parliament
(D) Chief Justice of India
Ans : (A)

8. The monetary unit of Bangladesh is—
(A) Rupee
(B) Takka
(C) Rupiah
(D) Dollar
Ans : (B)

9. The term ‘epicentre’ is associated with—(A) Earthquakes
(B) Tornadoes
(C) Cyclones
(D) Earth’s interior
Ans : (A)

10. Bandipur Sanctuary is located in the State of—(A) Tamil Nadu
(B) Uttar Pradesh
(C) Karnataka
(D) Madhya Pradesh
Ans : (C)

11. Which of the following group of States is the largest producer of tea?
(A) West Bengal, Tamil Nadu, Himachal Pradesh
(B) Karnataka, Uttar Pradesh, Rajasthan
(C) Assam, Bihar, Jharkhand
(D) West Bengal, Assam, Karnataka
Ans : (D)

12. The ancient name of the city of Patna is—(A) Pataliputra
(B) Kanauj
(C) Kausambi
(D) Kapilavastu
Ans : (A)

13. Gandhiji started Satyagraha in 1919 to protest against the—
(A) Rowlatt Act
(B) Salt Law
(C) Act of 1909
(D) Jallianwala Bagh Messacre
Ans : (A)

14. Who gave the slogan “You give me blood, I promise you freedom”?(A) Bhagat Singh
(B) Chandra Shekhar Azad
(C) Subhash Chandra Bose
(D) Bal Gangadhar Tilak
Ans : (D)

15. When did Vasco-da-Gama come to India—(A) 1492
(B) 1498
(C) 1398
(D) 1542
Ans : (B)

Railway Recruitment Board Solved 2010 Paper

Directions—(Q. 1-4) Find the correct meanings of the words given below :
1. Buffalo
(A) Calf
(B) Baby box
(C) Baby bison
(D) Baby cow
Ans : (C)

2. Vicious—(A) Remorseless
(B) Ferocious
(C) Kind
(D) Wicked
Ans : (D)

3. EWE(A) Calf
(B) Female sheep
(C) Deer
(D) None of these
Ans : (B)

4. Veneration—(A) Esteem
(B) High respect
(C) Devotion
(D) Worship
Ans : (B)

Directions—(Q. 5-8) Choose the word / phrase which is nearest in meaning to the words in question :
5. Innuendo
(A) Narration
(B) Insinuation
(C) Insist
(D) Insutale
Ans : (B)

6. Fictile(A) Fiction
(B) Moulded
(C) Fictitious
(D) Smooth
Ans : (B)

7. Salutary(A) Welcome
(B) Discharge
(C) Promoting
(D) Remove
Ans : (C)

8. Bizarre(A) Colourful
(B) Odd
(C) Insipid
(D) Smart
Ans : (B)

9. KEATS = 25, SHELLEY = 35, BROWNING = ?(A) 45
(B) 37
(C) 50
(D) 40
Ans : (D)

10. If 16 = 11, 25 = 12, 36 = 15, then 49 = ?(A) 14
(B) 20
(C) 19
(D) 17
Ans : (B)

11. River : Dam : : Traffic : ?(A) Signal
(B) Vehicle
(C) Motion
(D) Lane
Ans : (A)

12. Medicine : Sickness : : Book : ?(A) Ignorance
(B) Knowledge
(C) Author
(D) Teacher
Ans : (A)

13. Pick out the odd in the following—(A) Ashok—Assam
(B) Poonam—Punjab
(C) Gyanendra—Gujarat
(D) Anjana—Rajasthan
Ans : (D)

14. Session : Concludes : : ? : Lapses(A) Leave
(B) Permit
(C) Agency
(D) Policy
Ans : (D)

15. MOLLIFY is to APPEASE as APPURTENANCE is to ?(A) Gratify
(B) Avarice
(C) Accessory
(D) Amend
Ans : (C)

Railways Recruitment Board Malda-TC Solved 2008 Paper

1. The speed of light with the rise in the temperature of the medium—(A) Increases
(B) Decreases
(C) Remains unaltered
(D) Drops sharply
Ans : (C)

2. 26th January is India’s—(A) Independence Day
(B) Republic Day
(C) Revolution Day
(D) Parliament Day
Ans : (B)

3. Electric current is measured by—(A) Voltmeter
(B) Anemometer
(C) Commutator
(D) Ammeter
Ans : (D)

4. Washing soda is the common name for—(A) Calcium carbonate
(B) Calcium bicarbonate
(C) Sodium carbonate
(D) Sodium bicarbonate
Ans : (C)

5. The hardest substance available on earth is—(A) Platinum
(B) Diamond
(C) Quartz
(D) gold
Ans : (A)

6. Who among the following has been selected as new coach for the Indian Cricket Team?(A) Vivian Richards
(B) Gary Kirsten
(C) Kapil Dev
(D) Allan Border
Ans : (B)

7. With which game is the Agha Khan Cup associated?(A) Football
(B) Badminton
(C) Basketball
(D) Hockey
Ans : (D)

8. Jaspal Rana is the name associated with which of the following games?(A) Boxing
(B) Shooting
(C) Archery
(D) Weight lifting
Ans : (B)

9. The Olympic games are normally held at an interval of—
(A) 2 years
(B) 3 years
(C) 4 years
(D) 5 years
Ans : (C)

10. Who summons the joint sitting of the Rajya Sabha and Lok Sabha?(A) President
(B) Speaker of the Lok Sabha
(C) Chairman of the Rajya Sabha
(D) Prime Minister
Ans : (A)

11. All electioneering campaigns during the time of elections are stopped.(A) 48 hours before the appointed time of election results
(B) 48 hours before the actual poll
(C) 24 hours before the actual poll
(D) 36 hours before the actual poll
Ans : (D)

12. Who is the signatory on the Indian currency notes in denomination of two rupees and above?(A) Secretary, Reserve Bank of India
(B) Finance Secretary, Minister of Finance
(C) Governor, Reserve Bank of India
(D) Finance Minister, Ministry of Finance
Ans : (C)

13. Development means economic growth plus—(A) Inflation
(B) Deflation
(C) Price stability
(D) Social change
Ans : (D)

14. The Abbreviations PSLV stands for—(A) Polar Survey Landing Vehicle
(B) Polarised Source Laser Viewing
(C) Precise Source Locating Vision
(D) Polar Satellite Launch Vehicle
Ans : (D)

15. The solar eclipse occurs when—(A) the sun comes in between the moon and the earth
(B) the earth comes in the between the sun and the moon
(C) the moon comes in between the sun and the earth
(D) None of these
Ans : (C)